Boya İşlemleri ve Boyacı

Boyacı

 

Boya uygulamaları yapılırken, öncellikli olarak uygulama alanının tozdan ve nemden arınmış olması, uygulama yapılacak alanda çatlak ve delikler bulunmaktaysa alçı ile doldurup düzeltilmelidir. Boyama işlemine geçilmeden önce boyacı bu işlemleri uygulamak zorundadır. Profesyonel bir boyacı mekanın boya rengi noktasında sizi doğru bir şekilde yönlendirecektir. Boya rengi tercih edilirken iki şey önemlidir.

 

Biri mekanın isteği, diğeri de mekan sahibinin isteği. Uygulama alanının nem durumuna uygun boya çeşidi boyacı özenle seçer. Bu genellikle yağlı boya olmaz. Yağlı boyalar, içerdikleri kimyasal maddeler sebebi nedeniyle günümüzde tercih edilen son boya sınıfında yer almaktadır. Sentetik boyaların nem absorbsiyon kapasiteleri çok düşüktür. Bu boya, duvarda terleme olarak tabir ettiğimiz olayın gerçekleşmesine sebep olur ki, bu sağlıksız bir durumdur. Yağlı boya kullanan duvar halk tabiri ile nefes alamaz. Hem bu sebepten ötürü, hem de içerdikleri yoğun kimyasal maddeler sebebi ile boyacılar bu boyayı genellikle tercih etmek istemez.

 

 

Su bazlı boyalar çok daha sağlıklıdır. Zaten günümüzde en sık kullanılan boya türü, su bazlı olan boyalardır. Su bazlı boyalar akrilik esaslıdırlar. Su ile inceltilirler. Su bazlı boyalar kuruma durumuna geçtiklerinde, içerisinde barındırdıkları suyu dışarı verirler. Ancak sentetik boyalar su yerine içerisinde bulundurduğu sağlığa zararlı kimyasal maddeleri ortam içerisine verir.

 

Yağlı boyaların, uygulama sonrasında günlerce rahatsız edici koku yaydıklarını hepimiz biliriz. Sağlıkla ilgili husus dikkate alındıktan sonra, ikinci önemli unsur; ışıktır. Boyacı boya uygulaması yapılacak alanın ışık alma durumuna göre renk seçer. Tabi ki, bu konuda nihai karar mekan sahibinindir. Boyacı, boya tipinin ve renginin tercihinden sonra, şayet renk değişimi yapılacaksa, gerekli ise tamir işlerinden sonra, astarlama ile işe başlar. Duvarın altındaki rengin, yeni boya ya engel olamayacağı kalınlık ve kat sayısına göre astarlama işlemi uygulanır. Bu boya kuruduktan hemen sonra, boyacı sıfır numara zımpara ile, oluşan tortuyu temizleyip, yüzeyin kumlama olarak tabir edilen pürüzlerini giderir. Bu işlemden sonra boyacı, asıl boyama uygulamasına geçer. Boyacı önce tercih edilen boya rengini ayarlar. Boyacı, boyama işleminin rahat ve kolay yapılabilmesi için boyanın kıvamını özenle ayarlar. Boya işlemi sırasında boyanın inceltilebilmesi için, boya tür ve cinsine göre tiner veya su kullanılır. Boyama işleminin bu aşama kolay gibi görülse de, tam bir tecrübe işidir. Zira boya fazla inceltilirse, boyacının işi çok zorlaşır. Boyanın akma yada tortu yapmaması için, boya kıvamını iyi tutturmak şarttır. Boyacı ruloyu boyanın içine tam olarak batırmaz. Rulonun kapasitesince boyayı ruloya alır. Hatta özel bir aparatla rulo süzülür. Uygulama daima aynı hareket şekli ile yapılır. Boyacı boyama işlemini ruloyu fazla bastırmadan nazikçe ve yukarı aşağı hareketlerle yapar.

 

HEMEN ARA